İş

Eskisehir Meşe Odunlarından Kömür Üretimi

Eskişehir’de meşe odunlarını özel bir teknikle yakarak kömür elde eden Bedir Kına, sıcak havaya rağmen yoğun çalışmalarını şöyle anlattı: “Biliyorsunuz ‘Ben ekmeği aslanın ağzından alırım’ derler. ateşin ağzından ekmek çıkar.”

Mihalgazi ilçesi yakınlarındaki ormanlık alandan toplanan meşe odunlarından üretilen kömür, özellikle restoranlarda yoğun talep görüyor. Gerekli izinleri alan üreticiler, topladıkları ahşapları tığ işi yaparak kubbe formunu veriyor. Her biri yaklaşık 80 ton olan odun yığınlarının üzeri saman ve özel toprakla kaplanıyor. Daha sonra kubbelerin ortasında bırakılan bacadan közler atılır ve ormanlar tutuşturulur. Personel, için için yanan ormanın etrafında her zaman 24 saat nöbet tutuyor. Son yılların en sıcak yaz sezonunda, yoğun yangın ve duman eşliğinde gerçekleştirilen süreç, çalışanlar üzerinde büyük bir yük oluşturuyor.

“Günümüzde genellikle kömür olarak kullanılmaktadır”

Bu mesleği dedesinden miras aldığını belirten Bedir Kına, “Bizim işimiz kömür üretimi. Biz bu işi dedelerimizden öğrendik, nesilden nesile aktardık. Dedelerimiz vefat etti, babam ise 3 yıl önce vefat etti. 87 yaşındayım. Eskiden demirler bu kömürle çalışırdı, mesela ordu bu kömürle çalışırdı, hatta elbiseleri bile bu kömürle ütülenirdi. Bir başka örnek de demiri döven ya da işleyenlerin bu kömürü demirhanede kullanmalarıydı. Geçmişte. Günümüzde çoğunlukla odun kömürü olarak kullanılıyor. Özellikle restoranlar yoğun talep görüyor, mangal ve piknik alanlarında yakılıyor. Bu odunu biz tedarik ediyoruz ve buraya geliyoruz” dedi.

“Burada 6-7 ayda 100-150 ton kömür hazırlanıyor”

Bedir Kına, odunun kömüre dönüşme sürecini ve süreçlerini anlattı;

“Odunları çatallayıp ortasına bir baca bırakıyoruz. Közü tabii ki odunların içine atıp ateşe veriyoruz. Bu odun arkamda 70-80 ton çatlak, çatlak bir odun. Biz bu yanan odun gününü nöbet tutuyoruz. ve gece. Hani ‘Ben aslanın ağzından ekmeği alırım’ diyorlar, biz ekmeğimizi ateşin ağzından alıyoruz. Bu odunu adeta yerin altında kaynatıyoruz, bütün odunu, gazı çıkıyor, ve sonuçta odunun özü kalıyor. Burada 6-7 kişiyle 6-7 ayda 100-150 ton kömür hazırlanıyor. Duruma bağlı, çünkü rüzgar yaparsa daha çabuk söner.” – ESKİŞEHİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu