Haber

Mevlüt Çavuşoğlu: Arabuluculuğun ve çözümün değerini biliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul’da “Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar”temasıyla düzenlenen TRT World Forum 2022 kapsamında; “Çatışma Çözümü ve Barış İnşası: Küresel Liderliğin Geleceğini Şekillendirmek”Oturumda konuştu.

“Uyuşmazlık insan ilişkilerinin bir gerçeğidir”

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Bugün, en çok ihtiyaç duyduğumuz barış inşası ve çatışma çözümüne odaklanan bu oturumda bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Görüş farklılığı insan ilişkilerinin bir gerçeğidir. Uluslararası ilişkilerin yanı sıra toplumların ayrılmaz bir parçasıdır. Kısa süreli kesintiye uğrasa da uluslararası ilişkilerde çatışmalar hakimdir. Bunu tamamen geride bırakmak için çözümleme ve arabuluculuk becerilerine ihtiyacımız var.dedi.

“Bugünün zorlukları çok taraflı bir çözüm gerektiriyor”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kurallara dayalı bir düzen olmazsa, küresel krizlerin görünümlerine tanık oluruz. Teknolojik gelişmelerle birlikte çatışmalar artık daha karmaşık, çok katmanlı ve daha yaygın hale geldi. Klasik savaşlar, vekâlet savaşları, iç çatışmalar, asimetrik ve hibrit savaşlarla aynı anda karşı karşıyayız. Taraflar artık yaptırımlardan ticarete, dijital platformlardan elektriğe ve gıda kaynaklarına erişime kadar her şeyi silah haline getirdi. Etkili bir analiz için kök nedenlere odaklanmak, diyalog kurmak, güveni yeniden inşa etmek, liderlik, risk almak ve harekete geçmek, yenilikçi olmak ve güçleri birleştirmek gerekir. Ayrıca çok taraflı müdahaleleri güçlendirmemiz gerekiyor. Günümüzün zorlukları aynı zamanda çok taraflı katılımı da gerektirmektedir. Türkiye ile Birleşmiş Milletler’in Tahıl Koridoru Uzlaşması, dünyayı büyük bir gıda krizinden kurtaran bir örnek.söz konusu.

“Arabuluculuğun başarısı inanç, liderlik ve söylediklerini yapmaktır”

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Coğrafya kaderdir. Coğrafyamız bize her an hazır olmayı ve çeşitli çatışmaların etkilerine karşı hazırlıklı olmayı öğretti. Böylece dirençli bir toplum olduk ve düşmemeyi, ne olursa olsun devam etmeyi öğrendik. Küresel çatışmaların yüzde 60’ının ortasında bulunan bizler, arabuluculuğun ve çözümün değerini biliyoruz. 3 farklı uluslararası kuruluş Arabuluculuk yapıyoruz. Rusya-Ukrayna Savaşı arabuluculuğumuzun yakın tarihli bir örneğidir. Deneyimlerimize göre, arabuluculuğun başarısı güven, liderlik ve söylediklerini yapmakla ilgilidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasideki liderliği olmasaydı Tahıl Koridoru veya esir değişimi mümkün olmazdı.dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu