Haber

Çin Dışişleri Bakanı Qin: “Ukrayna krizini gizli bir el tırmandırıyor”

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Çin’deki yıllık parlamento toplantısında “Gizli bir el Ukrayna krizini tırmandırıyor” dedi.

Çin’de iki ay önce göreve başlayan Dışişleri Bakanı Qin Gang, başkent Pekin’de düzenlenen parlamento toplantısında açıklamalarda bulundu. Çin’in ABD ve Rusya ile olan bağlarının yanı sıra Ukrayna krizi ve Tayvan sorununa ilişkin duruşuna da değinen Qin, Washington’u Çin-ABD bağları, Ukrayna sorunu, casus balonu krizi ve ABD’deki durum gibi farklı konularda eleştirdi. Asya Pasifik Bölgesi.

“Çatışma kaçınılmaz olacak”

Washington’un Çin’e yönelik politikalarını eleştiren Qin, “ABD frene basmaz ve yanlış yola devam ederse ilişkileri raydan çıkarır. Bu durumda çatışma ve çatışma kaçınılmazdır. Feci sonuçların sorumluluğunu kim üstlenecek? bundan?” ifadeleri kullandı. Washington’ın adil ve düzgün bir rekabet yerine Çin’e baskı kurmaya çalıştığına işaret eden Qin, “ABD’nin Çin’e yönelik algısı ve görüşleri ciddi şekilde çarpıtılmıştır. ABD, Çin’i ana rakibi ve en büyük jeopolitik rakibi olarak görmektedir.” Bunu bir meydan okuma olarak görüyor. Bir gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek gibi.”

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Çin’e ait bir balonu düşürmesinden bahseden Qin, Washington’un aşırı tepki gösterdiğini ve diplomatik kriz yarattığını söyledi. Gümrük kurallarını ihlal etti” dedi.

“Çin iki tarafa da silah sağlamadı”

Çin’in Ukrayna krizine ilişkin duruşuna değinen Bakan Qin, Pekin’in geçtiğimiz günlerde Ukrayna krizine siyasi çözüm önerileri açıkladığını hatırlattı. Ukrayna krizinde diyalog çağrısını yineleyen Qin, “Görünmez bir el, Ukrayna krizini bariz jeopolitik gündemlere hizmet etmek için kullanarak devam ettiriyor ve tırmandırıyor” dedi. Ukrayna krizinde kritik bir aşamada olduğumuza işaret eden Qin, barış müzakerelerinin bir an önce başlaması gerektiğini ve müzakerelerde tüm tarafların kaygılarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. ABD’nin Pekin yönetiminin Rusya’ya silah sağlamayı düşündüğü yönündeki iddialarına tepki gösteren Qin, “Çin, çatışmanın her iki tarafına da silah sağlamadı” dedi.

Bakan Qin, ABD’nin Hint-Pasifik stratejisini de eleştirerek, NATO’nun Asya-Pasifik versiyonuna gerek olmadığına dikkat çekti. Söz konusu stratejinin özgürlük, dışa açıklık, bölgesel güvenlik ve refah adı altında küçük kümelenmeleri ve parçalanmayı teşvik ettiğini savunan Qin, Asya-Pasifik’te Ukrayna tarzı bir krizin tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı.

ABD’ye Tayvan tepkisi

Tayvan krizinde Washington’u da eleştiren Çin Dışişleri Bakanı Qin, “ABD Ukrayna meselesinde egemenlik ve toprak bütünlüğünden bahsederken Çin’in Tayvan üzerindeki egemenliğine ve toprak bütünlüğüne neden saygı duymuyor?” dedi. Temmuz 2021’den Ocak 2023’e kadar Çin’in Washington Büyükelçisi olarak görev yapan Qin, ABD’nin diğer ülkelerin Rusya’ya silah tedarik etmesini engellemeye çalışırken Tayvan’a silah verdiğini belirtti.

“Çin-Rus çıkarları çatışmıyor”

Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin uluslararası boyutta iyi bir örnek teşkil ettiğini savunan Qin, ikili ticarette dolar ve euro kullanımının devam edip etmeyeceği konusunda “Rusya ile ikili ticaretimizde hangi para birimi etkili ve sağlamsa onu kullanacağız” dedi. ticaret. Bakan Qin, dünyada istikrarsızlığın artmasıyla birlikte Çin-Rusya ilişkilerinin istikrarlı bir şekilde gelişmesinin elzem hale geldiğini belirtti. İki ülke ilişkilerini Soğuk Savaş perspektifinden değerlendirmenin yanlış olduğuna işaret eden Qin, “Çin ile Rusya arasındaki ilişkiler bağsızdır, çatışmacı değildir, üçüncü tarafları hedef almaz ve tehdit oluşturmaz. üçüncü kişilere.” – PEKİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu