Ekonomi

Bu yıl tarımda en büyük pay sulamaya ayrıldı.

Tarımda bu yıl en yüksek ödeneği 23,7 milyar lira ile sulama projelerine verirken, bunu ormancılık, taşkın koruma ve bitkisel üretim izledi.

2023 Yılı Yatırım Programı’nda 2022 yılı sonunda proje tutarı 583,1 milyar TL ve kümülatif harcaması 171 milyar TL olan 327 tarım projesi yer alıyor.

Bu yıl yapılacak kamu yatırımları kapsamında tarım sektörüne 43,5 milyar lira kaynak ayrıldı.

Söz konusu kaynağın 7 milyar 952 milyon lirası yeni projeler, 35 milyar 189 milyon lirası devam eden projeler ve 425 milyon lirası etüt projeleri için kullanılacak.

Söz konusu tarımsal yatırımlar arasında en büyük pay 23,7 milyar lira ile sulama projelerine ayrıldı. Bu alanda 212 proje hayata geçirilecek. 22 milyar 52 milyon liralık sulama yatırımının bir kısmı 204 proje ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek.

Tarımsal yatırımlar arasında sulamanın ardından 6 milyar 856 milyon lira ile ormancılık ikinci sırada yer aldı. Bu alanda 22 proje hayata geçirilecek. Orman Genel Müdürlüğü 6 milyar 835 milyon liralık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise 21 milyon liralık orman yatırımı yapacak.

Sel koruma bu yıl ilk kez kesim dağıtım listesinde

Taşkın koruma daire başkanlığınca 13 proje ve 6,5 milyar TL yatırım tutarı ile ormanlık alanda denetim yapılırken, bu alandaki tüm yatırımlar DSİ tarafından yapılacak.

DSİ’nin Taşkın Koruma Projesi kapsamında ülke genelinde 310 mahalle, 485 köy ve 201 ilçede 17 bin 699 hektar alanda 2 milyar 180 milyon liralık çalışma yapılacak.

Doğu Karadeniz Kent Taşkın Kontrolü Projesi kapsamında 6 il, 22 ilçe, 21 köy ve 27 mahallede 1022 hektar alanda 1,5 milyar liralık çalışma planlanıyor.

Batı Karadeniz Taşkın Kontrol Tesisleri Projesi kapsamında 7 ilde 14 ilçe, 22 köy ve 26 mahallede 596 hektarlık alanda yapılacak çalışmalara 1 milyar 300 milyon TL harcanacak.

Bitkisel üretime 5,1 milyar TL yatırım

Bitkisel üretim alanında yapılacak yatırım tutarı 53 proje için 5,1 milyar lira oldu. Bu alandaki yatırımlar Tarım ve Orman Bakanlığı ve DSİ tarafından yapılacak.

Bitkisel üretim alanını 15 proje ve 973,7 milyon liralık yatırımla hayvancılık branşı takip edecek. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından.

Su işleri alanında 12 proje hedeflenmiştir. Söz konusu alanda bu yıl için öngörülen yatırım bedeli ise 388.5 milyon TL oldu. 215 milyon liralık su işleri yatırımı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, 173,5 milyon liralık kısmı ise Tarım ve Orman Bakanlığınca gerçekleştirilecek.

ormanlara rehabilitasyon

Sulama projeleri arasında DSİ tarafından gerçekleştirilecek depolama, iletim hududu, yenileme, sulama ve ıslah projeleri ön plana çıkmıştır.

Bitkisel üretim alanında Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki illerde sulama, tarımsal araştırma, arazi toplulaştırma ve tarla içi drenaj gibi projeler gerçekleştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı da bu alanda tarımsal yeniden yerleşim, bitki hastalıklarının araştırılması, tarımsal kapasitenin geliştirilmesi ve arazi kullanım planlaması gibi projeleri hayata geçirecek.

Hayvancılık alanında altyapı ve üretimin geliştirilmesine yönelik alanlarda yatırımlar yapılacaktır. Su eserleri bölümü için Su Eserleri Gen Bankası’na ek olarak, iskele-iskele yatırımları planlanmaktadır.

Ormancılık yatırımlarında, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, uçak ve helikopter alımı, orman yangınları ile mücadele, ağaçlandırma ve mera ıslahı gibi projeler ön plana çıkmaktadır.

aksuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu